Skocz do zawartości

Witamy Cię na Forum-Sportu.pl!

Dołącz do Nas by uzyskać dostęp do Wszystkich funkcji Naszego forum. Dzięki temu będziesz mógł pisać posty, pytać Naszych specjalistów i brać udział w Naszych konkursach. Proces rejestracji trwa chwilę i jest całkowicie darmowy! ( rejestracja ) Jeśli posiadasz już konto na Facebooku, możesz się zalogować bez rejestracji ( logowanie przez Facebook)
Zdjęcie

[video] Omlet owsiany, czekoladowo-kokosowy

płatki owsiane omlet kokos śniadanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 KAROL

KAROL

Świeżak

• Moderator
  • 27 postów
  • MiastoPoznań
  • Waga w [kg]:74
  • Wzrost w [cm]:168

Napisano 05 lutego 2012 - 21:05

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dziś kolejny dietetyczny przepis na omlet, lecz tym razem na słodko i nie tylko na bazie jaj ale również płatków owsianych. Omlet, jak właściwie każdy inny prosty i szybki w przygotowaniu – idealny na pełnowartościowe pożywne śniadanie lub zabrania w pudełku do szkoły/pracy jako II posiłek.

Źródła węglowodanów w postaci płatków owsianych oraz żurawiny a także konkretna ilość protein pochodząca z odżywki białkowej oraz białek jaj.

Czas przygotowania: 10 min
Składniki 1 omlet

- 100g płatków owsianych
- 30g odżywki białkowej Trec Whey Protein Concentrate o smaku hawaiian chocolate
- 3 białka jaj
- 100 ml mleka
- 20g suszonej żurawiny
- 20g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Płatki owsiane mielimy przez chwilę w mikserze, dodajemy porcję odżywki białkowej, białka jaj, wiórki kokosowe i mleko. Wszystko razem miksujemy (pomagając sobie łyżką/widelcem) w celu uzyskania jednolitej masy, po zmiksowaniu dodajemy żurawinę. Na rozgrzaną patelnie teflonową (cienką, jak do smażenia naleśników) wylewamy całą masę rozprowadzając ją dokładnie na powierzchni patelni. Gdy omlet na brzegach będzie już usmażony (w środku będzie jeszcze lekko wilgotny) należy go przewrócić na druga stronę. Ja, aby nie uszkodzić go podczas tej operacji zsuwam omlet z patelni na talerz a następnie odkładam z powrotem ale już na drugą stronę i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Sam taki omlet jest bardzo suchy, dlatego przed spożyciem dobrze go posmarować miodem, masłem orzechowym, syropem z agawy czy jakimkolwiek dżemem bez cukrowym.

Wartości odżywcze

Białko: 47g
Węglowodany: 86g
Tłuszcz: 23g
Kalorie: 737 kcal

http://www.youtube.com/watch?v=Ggb90CN5mEQ

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

:: Żywność zdrowa :: www.fitness-food.pl :: Żywność ekologiczna ::

:: Blog Kulinarny :: Dietetyczne Przepisy ::

:: www.facebook.com/fitnessfood :: www.youtube.com/fitnessfoodpl ::

Doradca Forum Sportu

Doradca Forum Sportu
  • Ekspert
W większości przypadków polecamy:
URX BOMBSHELL 270G OXYMAX XT 60 KAPS. ALPHAMAX 120 KAPS.
169 PLN 149 PLN 165 PLN
sprawdź pozostałe odżywki na Muscle-Zone.pl

#2 Gość_Kiniula_*

Gość_Kiniula_*
  • Gość

Napisano 06 lutego 2012 - 13:43

Czym jeszcze można zastąpić tą odżywkę? Na jakim tłuszczu (czy bez) smażony jest omlet?
  • 0

#3 KAROL

KAROL

Świeżak

• Moderator
  • 27 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06 lutego 2012 - 22:18

Omlet jest smażony na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Odżywka ma za zadanie podbić ilość białka oraz nadać smak. Jeśli nie masz odżywki, możesz spróbować z kakao.
Albo zrobić trochę inną wersję omletu, np. płatki + białka jaj + słodzik + cynamon + rodzynki + mleko
  • 0

#4 Gość_Kiniula_*

Gość_Kiniula_*
  • Gość

Napisano 06 lutego 2012 - 23:02

To wersja dietetyczna, ja miałabym zupełnie inny problem i szukam składników do takiego omletu by można było po nim przytyć. :)
  • 0

#5 Skater

Skater

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 07 lutego 2012 - 15:40

Zrobilem wlasnie godzine temu takiego omleta tylko bez zurawiny bo jej po prostu nie lubie. :) Z tym ze posmarowalem go dzemem niskoslodzonym (bez cukru akurat nie mialem pod reka). Jak dla mnie danie pierwsza klasa! B)
  • 0

#6 KAROL

KAROL

Świeżak

• Moderator
  • 27 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07 lutego 2012 - 18:13

To wersja dietetyczna, ja miałabym zupełnie inny problem i szukam składników do takiego omletu by można było po nim przytyć. :)

Żeby przytyć trzeba dostarczyć organizmowi nadwyżki kalorii. Spożywanie właśnie takich śniadań jak wyżej opisany omlet jest idealną drogą do osiągnięcia tego celu. Dietetycznie nie musi znaczyć mało kalorii. Moja dieta charakteryzuje się właśnie dodatnim bilansem kalorycznym, chcę przytyć, zbudować masę mięśniową a jem posiłki jakie znaleźć możesz na moim blogu. Są wg mnie dietetyczne ale zarazem wiele z nich zawiera dużo kalorii. Nie dietetycznie odżywiałbym się gdybym tyle kalorii chciał dostarczyć stołując się w Mc Donaldzie lub jedząc posiłki jakie zjada przeciętny Kowalski, kanapki z serem, schabowego z ziemniakami czy ciężkie kolacje obwite w złe węgle i złe tłuszcze.
  • 0

#7 Gość_Kiniula_*

Gość_Kiniula_*
  • Gość

Napisano 09 lutego 2012 - 09:58

Tak, tyle że nasz budowa czy też potrzeby strasznie się różnią (ja nie chcę budować masy mięśniowej, tylko zwyczajnie nabrać ciałka), nie zamierzam się również "pompować" na siłowni - co najwyżej jakiś jogging, delikatnie rower, aerobik, basen. Jak będę jadła takie omlety, nie trenując regularnie - w krótkim czasie mogłabym zamienić się w misia kuleczkę, a przecież nie to chcę osiągnąć :)
  • 0

#8 Gość_Kiniula_*

Gość_Kiniula_*
  • Gość

Napisano 09 lutego 2012 - 09:59

Zrobilem wlasnie godzine temu takiego omleta tylko bez zurawiny bo jej po prostu nie lubie. :) Z tym ze posmarowalem go dzemem niskoslodzonym (bez cukru akurat nie mialem pod reka). Jak dla mnie danie pierwsza klasa! B)

Używałeś jakiej odżywki? :)
  • 0

#9 KAROL

KAROL

Świeżak

• Moderator
  • 27 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09 lutego 2012 - 21:36

Tak, tyle że nasz budowa czy też potrzeby strasznie się różnią (ja nie chcę budować masy mięśniowej, tylko zwyczajnie nabrać ciałka), nie zamierzam się również "pompować" na siłowni - co najwyżej jakiś jogging, delikatnie rower, aerobik, basen. Jak będę jadła takie omlety, nie trenując regularnie - w krótkim czasie mogłabym zamienić się w misia kuleczkę, a przecież nie to chcę osiągnąć :)

Chyba nie bardzo rozumiem. Człowiek tyje od spożywania większej ilości kalorii niż potrzebuje. Powinnaś wyliczyć swoje zapotrzebowanie, dodać trochę kcal i i będziesz nabierać ciała. To czy zjesz na śniadanie omlet z przepisu a nie kanapki nie znaczy, że urosną Ci mięśnie. Mięśnie zbudujesz niszcząc je na siłowni i a później regenerując się przez odpoczynek i odpowiednie odżywianie.
  • 0

#10 Gość_Kiniula_*

Gość_Kiniula_*
  • Gość

Napisano 09 lutego 2012 - 21:50

Ale ja nie chcę mięśni! :) Tłuszczyku by się przydało gdzieniegdzie...
  • 0

#11 Skater

Skater

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 01:41

Używałeś jakiej odżywki? :)

Tak, dosypałem według zaleceń Karola czekoladowe białko - Syngex, które z resztą swoim smakiem mnie poprostu rozbraja. Gdyby było mnie na nie cały czas stać to chyba wykupiłbym wszystkie jakie byłyby na stanie. Polecam każdemu. :P
  • 0

#12 krysia77

krysia77

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11 listopada 2017 - 08:56

banner.jpg

omlet6.jpg

Dziś kolejny dietetyczny przepis na omlet, lecz tym razem na słodko i nie tylko na bazie jaj ale również płatków owsianych. Omlet, jak właściwie każdy inny prosty i szybki w przygotowaniu – idealny na pełnowartościowe pożywne śniadanie lub zabrania w pudełku do szkoły/pracy jako II posiłek.

Źródła węglowodanów w postaci płatków owsianych oraz żurawiny a także konkretna ilość protein pochodząca z odżywki białkowej oraz białek jaj.

Czas przygotowania: 10 min
Składniki 1 omlet

- 100g płatków owsianych
- 30g odżywki białkowej Trec Whey Protein Concentrate o smaku hawaiian chocolate
- 3 białka jaj
- 100 ml mleka
- 20g suszonej żurawiny
- 20g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Płatki owsiane mielimy przez chwilę w mikserze, dodajemy porcję odżywki białkowej, białka jaj, wiórki kokosowe i mleko. Wszystko razem miksujemy (pomagając sobie łyżką/widelcem) w celu uzyskania jednolitej masy, po zmiksowaniu dodajemy żurawinę. Na rozgrzaną patelnie teflonową (cienką, jak do smażenia naleśników) wylewamy całą masę rozprowadzając ją dokładnie na powierzchni patelni. Gdy omlet na brzegach będzie już usmażony (w środku będzie jeszcze lekko wilgotny) należy go przewrócić na druga stronę. Ja, aby nie uszkodzić go podczas tej operacji zsuwam omlet z patelni na talerz a następnie odkładam z powrotem ale już na drugą stronę i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Sam taki omlet jest bardzo suchy, dlatego przed spożyciem dobrze go posmarować miodem, masłem orzechowym, syropem z agawy czy jakimkolwiek dżemem bez cukrowym.

Wartości odżywcze

Białko: 47g
Węglowodany: 86g
Tłuszcz: 23g
Kalorie: 737 kcal

omlet1.jpg

omlet2.jpg

omlet3.jpg

omlet4.jpg

omlet5.jpg

omlet61.jpg

omlet7.jpg

• 0

#13 krysia77

krysia77

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11 listopada 2017 - 08:57

Super przepis Takiego nie znałam i na pewno spróbuję.

• 0

#14 Torpedax

Torpedax

Obyty Użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 405 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28 grudnia 2017 - 13:26

Wygląda przepysznie i łatwo się robi :)

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: płatki owsiane, omlet, kokos, śniadanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Właściciele oraz administratorzy Forum-Sportu.pl - nie ponoszą odpowiedzialności za treści publikowane na portalu przez użytkowników.