Kwas glutaminowy – jeden z aminokwasów endogennych budujących białka.
Może powstawać w organizmie ludzkim z glutaminy, a także alfa-ketoglutaranu i praktycznie każdego aminokwasu. Pełni funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym ,
ważny w procesach uczenia się i zapamiętywania. Jest także prekursorem GABA
(patrz -> GABA).
W suplementacji sportowej używany jest sporadycznie ze względu na fakt, iż bardzo duże dawki tego aminokwasu niosą za sobą ryzyko występowanie działań niepożądanych ze strony układu nerwowego. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się amid kwasu glutaminowego – glutamina (patrz -> glutamina), której stosowanie nie niesie za sobą takiego ryzyka.
Kwas l-glutaminowy występuje obficie w pokarmach zwierzęcych, także w białkach roślinnych, oraz w pewnych ilościach w odżywkach białkowych i niektórych preparatach aminokwasowych. Jako ciekawostkę warto nadmienić, iż kwas glutaminowy nadawać może specyficzny smak pokarmom (tzw. smak umami), co wykorzystywane jest często
w przyprawach do rozmaitych potraw, zwłaszcza kuchni chińskiej.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
Brak precyzyjnych wytycznych

Brak odpowiedzi do tego tematu
#1
Napisano 15 października 2015 - 10:41
Doradca Forum Sportu
W większości przypadków polecamy:
sprawdź pozostałe odżywki na Muscle-Zone.pl
URX BOMBSHELL 270G | OXYMAX XT 60 KAPS. | ALPHAMAX 120 KAPS. |
![]() |
![]() |
![]() |
169 PLN | 149 PLN | 165 PLN |
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kwas glutaminowy
Kwas glutaminowyNapisany przez spiderman, 22 wrz 2015![]() |
|
![]() |
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych