Skocz do zawartości

Witamy Cię na Forum-Sportu.pl!

Dołącz do Nas by uzyskać dostęp do Wszystkich funkcji Naszego forum. Dzięki temu będziesz mógł pisać posty, pytać Naszych specjalistów i brać udział w Naszych konkursach. Proces rejestracji trwa chwilę i jest całkowicie darmowy! ( rejestracja ) Jeśli posiadasz już konto na Facebooku, możesz się zalogować bez rejestracji ( logowanie przez Facebook)
Zdjęcie

oleje roslinne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 vedor

vedor

    Obyty Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 572 postów
  • Miastostolica

Napisano 10 grudzień 2006 - 21:40

witam,
jakie polecacie oleje roslinne do smazenia czy tam dodawane do pozywienia?
slyszalem ze tluszcze nienasycone pod wplywem smazenia zamieniaja sie w nasycone?
ze nie powinno sie smazyc na oleju slonecznikowym?
jak z tym jest?
jakich olejow wy uzywacie?
  • 0

Doradca Forum Sportu

Doradca Forum Sportu
  • Ekspert
W większości przypadków polecamy:
URX BOMBSHELL 270G OXYMAX XT 60 KAPS. ALPHAMAX 120 KAPS.
169 PLN 149 PLN 165 PLN
sprawdź pozostałe odżywki na Muscle-Zone.pl

#2 bebol

bebol

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 44 postów

Napisano 10 grudzień 2006 - 23:24

oliwa z oliwek najelepiej extra virgin czyli z pierwszego tloczenia albo olej liniany
  • 0

#3 3rr0r

3rr0r

    Początkujący Forumowicz

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 178 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11 grudzień 2006 - 11:17

Na olejach roslinnych sie nie smazy-z tego co mi wiadomo. Utleniaja sie i powstaje wiele szkodliwych substancji.
Oliwa dodawana do potraw jak najbardziej.
Zreszta Szoho jest najbardziej obeznany w temacie, wiec moze napisze %)
  • 0

#4 gr-x

gr-x

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 67 postów

Napisano 02 czerwiec 2007 - 08:15

[quote name="vedor"]slyszalem ze tluszcze nienasycone pod wplywem smazenia zamieniaja sie w nasycone?
quote]

raczej w tłuszcze trans - te najbardziej szkodliwe.

Ja proponuje do krótkotrwałego smażenia - oliwe z oliwek extra vergine lub olej sezamowy
do sałatek i na zimno - olej lniany, z orzecha laskowego, olej konopny i te co wyżej
  • 0

#5 Green_Bartek

Green_Bartek

    Początkujący Forumowicz

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 196 postów

Napisano 02 czerwiec 2007 - 10:07

witam,
jakie polecacie oleje roslinne do smazenia czy tam dodawane do pozywienia?
slyszalem ze tluszcze nienasycone pod wplywem smazenia zamieniaja sie w nasycone?
ze nie powinno sie smazyc na oleju slonecznikowym?
jak z tym jest?
jakich olejow wy uzywacie?


ja najpopularniejszy oczywiscie slonecznikowy. nigdy nie zglebialem sie jakie zmiany zachodza w trakcie smazenia na oleju slonecznikowym.
kup sobie olej rzepakowy i uzywaj do smazenia podobno jest najlepszy
  • 0
walcz a napewno wygrasz;)

#6 Gość_mrstrinki_*

Gość_mrstrinki_*
  • Gość

Napisano 27 grudzień 2011 - 10:36

oliwa z oliwek I go tłoczenia do smazenia a słonecznikowy do sałatek (CLA Kwas linolowy ) bedzie Git'

OLEJ Z PESTEK DYNI

Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemno-zieloną barwą i specyficznym orzechowo-owocowym smakiem i zapachem.
Stanowi najbardziej przystępne i łatwo przyswajalne źródło cynku , którego większość ludzi ma za mało( niedobór cynku powoduje m.in. dolegliwości związane z prostatą ) . Zawiera także fitosterole . Dlatego olej z pestek dyni zalecany jest w profilaktyce i jako środek wspomagający w leczeniu początkowego stadium przerostu gruczołu prostaty , schorzeń pęcherza i dróg moczowych . Znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.

OLEJ Z PESTEK WINOGRON

Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca - to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.

OLEJ Z WIESIOŁKA

Łatwe dawkowanie, wchłanianie i przełykanie!!!
Olej z nasion wiesiołka jest naturalnym ,dietetycznym i biologicznie czynnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Preparat stosuje się jako środek pomocniczy w profilaktyce i leczeniu:
-nadciśnienia tętniczego
-podwyższonego poziomu cholesterolu
-miażdżycy
-chorób skórnych (trądzik,łuszczyca,sklerodermia
-schorzeń o podłożu alergicznym (egzema atopowa),
zapalnym i zwyrodnieniowym (artretyzm,gściniec
postępujący
-chorób układu nerwowego

OLEJ LNIANY ZIMNOTŁOCZONY

Olej ten ma bardzo korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które stanowią podstawę w prawidłowych przemianach cholesterolu w organizmie natomiast ich niedobory nasilają choroby serca i krążenia. Najnowsze wyniki badań ukazują, że obecne w oleju lnianym lignany konsekwentnie przeciwdziałają miażdżycy i chorobie nadciśnieniowej, a także łagodzą objawy menopauzy. Jego właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego wspierają leczenie choroby wrzodowej.

OLEJ Z ORZECHA ARACHIDOWEGO ZIMNOTŁOCZONY

Systematyczne używanie tego oleju w kuchni znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Pokłady fitosteroli przynoszą rezultaty w walce z chorobą nowotworową mogąc ograniczyć przerzuty raka o prawie 50 Jest doskonały w diecie odchudzającej, ponieważ dłużej utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Olej arachidowy chroni również komórki przed alergenami.

OLEJ RZEPAKOWY ZIMNOTŁOCZONY

Doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organiźmie, nasilając wydalanie złego cholesterolu. Reguluje przemianę materii. Badania wykazały , że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów. Zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas oleinowy i kwas linolowy.

OLEJ SEZAMOWY ZIMNOTŁOCZONY

Olej ten jest chętnie stosowany przez światowej sławy kucharzy , gdyż cech**e go intensywny smak i przyjemny aromat. Związki zawarte w oleju sezamowym doskonale pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć dawkę leków, jakie do tej pory przyjmowano na nadciśnienie. Badania dowiodły, że sporzycie przeciętnie 35 gramów dziennie oleju sezamowego przez 60 dni przynosi spadek nadciśmnienia. Olej z nasion sezamu posiada również dużą ilość witaminy E która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz witaminę K która działa przeciwkrwotocznie i uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.

OLEJ Z DYNI-PROSTADYN

Zalety oleju z pestek dyni najbardziej powinni doceniać panowie. Zawarta w nim duża ilość fitosteroli i cynku odgrywa podstawową rolę w profilaktyce i leczeniu przerostu gruczołu krokowego, inaczej zwanego prostatą, a także wspomaga leczenie dróg moczowych. Duża zawartość witaminy E powoduje zwolnienie procesów starzenia się i wspomaga leczenie reumatyzmu. Zawarte w nim witaminy C, A, D oraz witaminy z grupy B regulują pracę układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego.

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

Posiada nie porównywalny i delikatny smak orzecha. Sczególnie znany w kuchni francuskiej. Polecany do sporządzania wykwintnych sałatek, opiekania i dań z grila. Silnie obniża zawartość cholesterolu we krwi i jego szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Zawiera rekordową ilość witaminy E , doskonały środek w odchudzaniu który obniża ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego.

OLIWA Z OLIWEK-EXTRA VERGINE

Brak filtracji czyni tę oliwę najbardziej naturalnym i wartościowym produktem wśród oliw z oliwek , gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych pozwala zachować wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze zawarte w oliwkach , a które w znacznym stopniu są usuwane przy powszechnie stosowanej filtracji dającej przejrzystość oliwie. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie w pozostałych cząsteczkach oliwek zawartych w zawiesinie i osadzie znajdują się skoncentrowane ( do 30% więcej niż w oliwie filtrowanej ) cenne naturalne przeciwutleniacze jak polifenole , zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca , a także opóźniające procesy starzenia komórek.

I na koniec jako ciekawostkę..

OLIWKI ZIELONE BEZ PESTEK

Według nowych badań amerykańskich, wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a także przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone. Są one bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają również witaminę A, C i E, a także związki mineralne takie jak fosfor, potas i żelazo.

I jeden z lepszych oleji do smażenia

OLEJ RYŻOWY

Olej o neutralnym smaku i zapachu. Polecany z uwagi na swoje walory jako olej sałatkowy. Znakomity także do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia i ograniczone wchłanianie tłuszczu przez potrawy. Olej rafinowany.

Pozdrawiam ;)

Użytkownik mrstrinki edytował ten post 27 grudzień 2011 - 10:37

  • 0

#7 Gość_mrstrinki_*

Gość_mrstrinki_*
  • Gość

Napisano 27 grudzień 2011 - 10:39

a zapomniałem o

Olej słonecznikowy

to olej o jasnożółtej barwie i delikatnym zapachu. Wyróżnia go najwyższa zawartość witaminy E, wspomagająca układ odpornościowy oraz neutralizująca wolne rodniki, przyczyniające się do procesów starzenia się skóry. Olej słonecznikowy zawiera również wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe , które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL.

Użytkownik mrstrinki edytował ten post 27 grudzień 2011 - 10:40

  • 0

#8 Gość_snajper_*

Gość_snajper_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2012 - 12:56

To od siebie polecę olej kokosowy bo nikt nie wymieniał, można sie spotkac ze stwierdzeniem ze jest to najzdrowszy olej na świecie, jest mniej kaloryczny od innych, 100 g tego produktu dostarcza 680 kcal, podczas gdy w 100 g pozostałych olejów znajdziemy aż 900 kcal. Olej kokosowy przyspiesza przemianę materii, przywracając prawidłowy metabolizm, przez co przyczynia się do redukcji nadwagi spowodowanej złą przemianą materii, nadaje się także do smażenia
  • 0

#9 Skater

Skater

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 13:27

Olej kokosowy stosowalem prz redukcji wlasnie ze wzgledu na ciecie kcal w diecie. Szkoda ze ciezko jest z jego dostrepnoscia w sklepach ale przez neta mozna bez problemu zamowic.

Jesli nie jestem na redukcji stosuje oliwe z oliwek.
  • 0

#10 karola66

karola66

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 1 postów
  • MiastoŁeba

Napisano 13 marzec 2013 - 14:39

Kujawski też jest podobno z pierwszego tłoczenia:D
  • 0

#11 Sieka

Sieka

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 4 postów
  • MiastoEłk

Napisano 06 luty 2014 - 13:04

Najlepiej zapoznać się z dokładnym składem oleju. Produkty zawierające kwasy omega 3 warto stosować właśnie przy redukcji - pobudzają one leptynę czyli hormon odpowiedzialny za spalanie tłuszczów. Dodatkowo oleje z kawasami omega 3 są bardziej sycące.
  • 0

#12 CitySport_com_pl

CitySport_com_pl

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 64 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 07:40

Zgadzam się i ta zasada nie dotyczy tylko oleju ale i również pozostałych produktów,najlepiej po prostu czytać skład. Do smażenia używam albo tego z pestek winogron albo oliwy zoliwek.
  • 0

#13 olaskibb22

olaskibb22

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 6 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15 sierpień 2017 - 10:35

ale na oliwie z oliwek nie można smażyć !  najlepiej  to robić na kokosowym oleju 


 


  • 0

#14 jacek82

jacek82

    Świeżak

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 13 postów
  • MiastoIława

Napisano 03 październik 2018 - 14:45

oliwa z oliwek najlepsza

 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Właściciele oraz administratorzy Forum-Sportu.pl - nie ponoszą odpowiedzialności za treści publikowane na portalu przez użytkowników.